От разширените вени обикновено страдат лица, чиито професии са обвързани с дълго стоене в изправено положение – такива са продавачи, аптекари, фризьори, бармани и други.

През времето на бременност също така е възможно да се образуват разширените вени – поради статичното обременяване. Какво са реално? Вените са съдове на кръвта, като отвеждат кръвта от капилярите отново към сърцето. Заболяват предимно венозните съдове по краката. Много често по вътрешната страна на бедрото и подбедрицата. Разширени вени се наричат още и варици.

При недостатъчност на клапите на вените, кръвта се задържа по-дълго, създава се се застой на вените – те се преизпълват, втърдяват се, усеща се умора, тежест, отоци около глезените и болка при ходене.

Освен с конвенционална медицина е възможно да си помогнем и с кинезитерапия.

Кинезитерапията е лекуване чрез движение.

Тя спомага за :

  • -общо тонизиране на организма
  • -нормализиране на цялостното кръвообращение
  • -засилване на венозния кръвоток и ликвидирането на задържането във вените
  • -предпазване на венозните стени от прекалено разтягане и загубване на еластичност
  • -отстраняване на тромбоемболични влушавания и поява на възпалителен процес
  • -понижаване на симптоминте на болка и подобряване на функцията на долните крайници


Подходящо за пострадалите от разширените вени е да практикуват тичане, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с кростренажор.
Не препоръчителни са: тренировка с тежести, застояване в изправено положение, усилия с продължително задържане на дихателния процес.
Кинезитерапията включва упражнения, започващи от по-малки към по-големите стави.

Първо тренираме малките стави. Например дейности със завъртане на глезените, малко след това се преминава към големите стави – колянна става – разгъване и сгъване на коляното, тазобедрена става – например от тилен полулег (с повдигната горна част на тялото) се вдига крак нависоко и се прибира обратно. Използват се и общоразвиващи тренировки – за абсолютно цялото тяло.

Тренировките е нужно да се вършат от разнообразни изходни положения.


Препоръчително е да се сменя и височината , на която е сложен другия крак – извършва се упражнение със сложени една или две възглавници под него, после възглавниците се махат и се върши същото упражнение без тях.
За профилактика на разширени вени горещо се препоръчва сутрин преди ставане да се обуват ластични чорапи.Те не бива да се носят по-дълго време, понеже точно това ще доведе до отслабване тонуса на мускулната маса на долни крайници.


Налага се да се измъкнем от мързеливия начин на живот.Нужно е да сме по-активни – да не заседяваме често пред компютъра и телевизора. Разходката винаги е неповторима и доставя много повече удоволствие от виртуалния свят!

Виж повече на: лечени на болки в гърба

Категории: Без категория

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *